Descriere Obiective Parteneriat Etape Contact
        Dezideratul actual privind consumul redus de energie şi calitatea acesteia impune o proiectare cât mai bună a tuturor echipamentelor implicate în producţia, distribuţia şi utilizarea energiei electrice. Totodată, schimbarea profilului consumatorului spre sarcini puternic neliniare, deformante, şi răspândirea surselor de energie regenerabilă au crescut interesul pentru proiectarea miezurilor magnetice cu pierderi reduse atât ale maşinilor şi transformatoarelor electrice, cât şi ale componentelor magnetice miniaturizate din electronica de putere. Materialele magnetice compozite constituie o soluţie frecvent utilizată în acest moment, dar pierderile de putere aferente nu sunt suficient înţelese pentru frecvenţe mai mari sau pentru regim nesinusoidal.
         Conceptul de predeterminare a pierderilor formulat de către echipa consorţiului se bazează pe calculul în domeniul timp, spre deosebire de metoda clasică a formulelor aproximante în frecvenţă. Este astfel posibilă extinderea gamei de frecvenţă a aplicaţiilor, dar se impune o validare experimentală sistematică.
        Proiectul propune concepţia, proiectarea, fabricarea şi testarea unui dispozitiv de măsurare a miezurilor magnetice nanocompozite, cu scopul validării experimentale a tehnologiei de predeterminare a pierderilor magnetice în astfel de miezuri, pentru o gamă extinsă de frecvenţe. Totodată, demonstratorul experimental va permite selectarea unor materiale nanocompozite cu pierderi reduse.
        Rezultatele proiectului vor contribui la îmbunătăţirea, din faza de proiectare, a eficienţei energetice a echipamentelor ce conţin miezuri magnetice, printr-o predeterminare mai precisă a pierderilor magnetice (în fier) la frecvenţe mai mari sau regim deformant (cu armonici) impuse de condiţiile reale de lucru. Astfel, vor fi identificate valorile parametrilor energetici din formulele de estimare a pierderilor magnetice clasice, prin histerezis şi excedentare, precum şi funcţiile de prognozare valabile la frecvenţe mai înalte.

Prima pagină